torsdag 3 september 2009

Att slå över bältet - eller helgar ändamålet medlen?

"Friska och hårda slag över bältet ska det vara i politiken" skriver Åke Eriksson idag i Nerikes Allehanda. Det handlar om en duell (kan man kanske kalla det) mellan Staffan Werme (FP) och Murad Artin (V). Sakfrågan gäller att boka, eller låtsas boka, torg för att hindra andras aktiviteter.
Ett slag över bältet (eller är det under bältet?) utdelar Rasmus Persson till socialdemokratin i en debattartikel med rubriken "Vi måste tänka nytt". Underrubriken är "Social ekonomi är ett sätt att få fler utanför arbetsmarknaden i jobb". Om man undantar ett stycke + en mening i artikeln - de saknar helt relevans i sammanhanget och skymmer hans budskap - så är det lätt att instämma i det ena av hans budskap: kommuner, landsting och staten kan göra så mycket mer för att stödja den sociala ekonomin, dvs kooperativ, stiftelser etc som bedriver verksamhet utan vinstintresse och med personal som tidigare stått utanför arbetsmarknaden.
Särskilt långt från arbetsmarknaden står personer med omfattande funktionsnedsättning av olika slag. För dem borde Örebro kommun ta ett mycket större ansvar genom att erbjuda praktik och anställning utifrån den enskildes styrkor, inte svagheter. Det är lätt att instämma i det som Rasmus Persson skriver om arbetets betydelse, "Det är genom att ge människor ansvar som du bygger upp människors självkänsla. Utan att du har en känsla av att bli behövd går du ner dig." Men det måste inte vara enbart genom den sociala ekonomin som "människor (får) en gemenskap och möjlighet att ta ansvar efter sin egen förmåga". Det går också bra att åstadkomma detta genom ett gott stöd i en anställning i Örebro kommun.
Men, nej, ändamålet helgar inte medlen här. Slaget över (eller under) bältet gav lite smolk i det glada budskapet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar