tisdag 19 maj 2009

Ekonomiska restriktioner i kommunen

Kommunledningen har bjudit in alla kommunens förtroendevalda till en genomgång av kommunens ekonomi i det besvärliga läge som råder. Det var många som bänkade sig i aulan i Wadköpings utbildningscenter i kväll. Ekonomichefen berättade om anställningsstopp, inköpsstopp, restriktioner när det gäller kurser, resor utanför kommunen, aktiviteter, konsulttjänster och projekt, minskning av anslag till politiska partier med 10.000 per KF-mandat. Allt ska dock ske med omdöme, inget "idiotstopp" alltså. Och med dessa restriktioner avstår kommunledningen från att lägga ut ytterligare formella sparbeting!
Lite har därmed majoriteten gått (S) till mötes. Vi krävde minskad kostnader för kommunalråds- och oppositionsrådsverksamheten och minskning av konsultkostnaderna.
Budskapet var: vi måste tillsammans göra det yttersta för att minska kostnaderna 2009-2012 med 551,4 miljoner kronor - åtgärdsnivå kallade ekonomichefen detta.
I "min" nämnds förvaltning pågår ett intensivt arbete för att minska kostnaderna. På måndag samlas ekonomiutskottet igen för att ta del av reduceringens siffror. Igår träffade jag och andra cheferna för personlig assistans. I den nya organisationen för den verksamheten och med två kraftfulla chefer går det nog att komma till rätta med en del av överkostnaden för personlig assistans - dessutom utan att det drabbar de assistansberättigade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar