måndag 11 maj 2009

Om dubbelmoral

Programnämnd Social Välfärd har nyligen genomfört en upphandling i konkurrens av två gruppboenden för personer med bl a utvecklingsstörning. Som representant för oppositionen i Nämnden för funktionshindrade, inom vars ansvarsområde gruppboendet kommer att finnas, har jag ingått i den grupp som förberett upphandlingen. I gruppen talade vi mycket och engagerat om betydelsen av att ett idéburet företag fick åta sig driften av gruppboendet. Detta skulle bli en garant för god kvalitet och inlevelse i de boendes liv. I förra veckan antogs en entreprenör (http://www.na.se/artikel.asp?intId=1474710 ) till gruppboendet. Det företag, som fick uppdraget, var inte en idéburen organisation utan en del av ett multinationellt företag: Carema Orkidén AB.
Carema Orkidén AB är en del av Carema Vård och Omsorg som är ett helägt dotterföretag till Ambea AB. På företagets hemsida redovisas ägarstrukturen: 75 % av bolaget ägs av 3i Group pic och 3 i fonder, 15,9 % av Governement of Singapore Invesstment Corporation (GIC) och 9,1 % av styrelse och ledning.
Skillnaden mellan ett idéburet företag och ett multinationellt är så stor att man knappt kan föreställa sig den. Vilken inlevelse i verksamheten, vilka ansträngningar för god kvalitet kan detta stora företag göra och vilket budskap kommer att sändas från Singapore? Tanken var att äntligen kunna förverkliga idéer om social ekonomi och en förening mellan kommunen och det civila samhället. Resultatet känns som en besvikelse och lösningen som en dubbelmoral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar