söndag 17 maj 2009

Om välfärdens kärna

En intressant insändare i dagens NA har rubriken "Välfärdens kärna är bara retorik". Signaturen "Insider" i Hallsberg skriver här om vad man skulle kunna kalla "välfärdens kantring". Insändaren skriver bland annat om hur socialtjänstens försörjningsstöd förändrats från ekonomisk hjälp i mer eller mindre akuta situationer till en direkt försörjning för unga arbetslösa, som inte hunnit kvalificera sig för a-kassa, och till personer som genom försäkringskassans nya regelverk förlorar sjukpenning eller sjukersättning. Välfärdens kärna är, för mig och många andra, det socialförsäkringssystem som vi haft och utvecklat sedan åtminstone 70 år. Ekonomiskt stöd från socialtjänsten har sedan 1950-talet till och med i sin benämning angett att det gäller mer eller mindre tillfällig hjälp: socialhjälp, socialbidrag, försörjningsstöd.
Insändaren i NA skriver om "Välfärdens kärna" inom socialförsäkringen: Det märkliga är att försäkringskassan beskriver ovanstående (dvs sjukersättning som tas bort, min anm) med att ohälsotalet minskar, vilket inte har något med hälsa att göra, bara att någon annan än Försäkringskassan betalar.
Vad man än menar med "välfärdens kärna" så ingår inte de nya tiggarna i den. De sitter utanför Krämaren, vid Nikoalikyrkan och på andra platser där människor rör sig. Vem är de, varifrån kommer de? Är de kanske offer för en människohandel, som vi inte kan greppa och därför "inte ser"? Står någon i närheten av dessa till synes ensamma människor, kontrollerar och samlar in deras "inkomster"? Var finns dessa människor om natten? Hur lever de?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar