tisdag 19 maj 2009

"Vem granskar granskarna?"

Frågan är Staffan Wermes i hans blogginlägg efter Uppdrag gransknings reportage i förra veckan från en vårdavdelning för dementa. Båda blev vi upprörda av reportaget men av alldeles olika anledningar - och Staffan Werme såg inte ens programmet utan blev upprörd s a s efter hörsägen. Kolla gärna våra respektive inlägg, mitt i onsdags och Staffan Wermes i torsdags, tror jag. Man kan ju också så här i efterhand se programmet på "webben".
Men frågan kvarstår: vem granskar granskarna? Ja, det är väl Pressens opinionsnämnd, Konstitutionsutskottet, rättsväsendet allt efter vad det gäller och allt efter vilken granskare som ska bli granskad. Jag gillar väldigt mycket Uppdrag granskning - lite tillrättalagt ibland, kanske, men man lyfter fram tokigheter som annars skulle leva vidare i det fördolda.
Ännu mer tycker jag om DN:s Maciej Zaremba. I går hade han ett reportage på tre helsidor om en romsk familj i Haparanda. Hela kulturbilagans förstasida bestod av en enda rubrik: Är alla lika inför lagen? Eller gäller särskilda regler för familjen Grönfors i Vojakkala by?
Maciej Zaremba skriver om familjen Grönfors, om hur en vuxen, utvecklingstörd son i familjen hugger en yxa i huvudet på en antagonist och, tillsammans med sina systrar, en bror och fadern, döms till 22 års fängelse. Reportaget handlar om bakgrunden till detta dåd. Journalisten har inför sitt reportage gjort femtio intervjuer och arbetet har tagit tre månader. Reportaget beskriver fördomar och systematisk bojkott, den huggnes skändning av mamma Grönfors´ grav, hot, tillmälen och förstörelse som den huggne gjort sig skyldig till. Det finns likheter med dödsskjutningen i Rödeby.
Inte Uppdrag granskning men TV3:s Insider har gjort reportage så att säga från den andra sidan: familjen Grönfors har här framställts som "vettvillingar som i decennier terroriserat grannskapet.
I DN-artikeln träder nu grannar och bybor fram och berättar om bojkott mot dem som "hjälper zigenare". Det är så dags nu att reagera kan man tycka och man kan fundera mycket över hur ett fåtal personer - en präst, en politker/företagare och några till - kan få så mycket inflytande över en hel by. Fanns inte en endaste person med civilkurage i Vojakkala by?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar