måndag 25 maj 2009

Om välfärdens kärna - en gång till

I senaste numret av Etc skriver våra landstingsråd (S) under rubriken Vad vill Ni göra med välfärden? Frågan ställs till den borgerliga oppositionen i landstinget. Landstingsråden är, förstås, oroliga över landstingets ekonomi som ju till största delen beror på kraftigt minskade skatteintäkter - inte på att "S har slösat bort landstingets pengar" för att citera rubriken i en tidigare artikel skriven av borgerliga företrädare i landstinget. Landstingsråden (S) efterlyser från oppositionen ansvarstagande i stället för påhopp, konkreta förslag på verksamheter och områden där det går att effektivisera.
Om detta ska tolkas som en allvarligt menad önskan om gemensamma ansträngningar för att klara situationen så vill jag applådera de socialdemokratiska landstingsråden. Både landstinget och vår kommun har enorma kostnadsminskningar framför sig - men ändå var sitt samhällsuppdrag att ta ansvar för. Att, med öppenhet och i så stort samförstånd som bara är möjligt, försöka lösa detta verkar helt självklart - hur ska det annars gå till?
Nu till min rubrik: I artikeln i Etc skriver landstingsråden - och man kan märka en viss irritation: "Allt oftare talar nu företrädare för de borgerliga partierna om värnandet av välfärdens kärna, för något år sedan var det välfärden som gällde, nu förefaller detta ha snävata in till en kärna. Om det nu är så tydligt att det är kärnan som ska värnas skulle vi vilja ha svar på vad det är som kan bantas bort i landstingets verksamhet, vad ryms inte i den borgerliga kärnan? Vi socialdemokrater anser fortfarande att det är viktigt att värna hela välfärden och inte bara kärnan."
Det är när jag läser detta som jag blir tveksam: är önskan om gemensamma ansträngningar allvarligt menad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar