onsdag 18 mars 2009

Att minska kostnaderna


I kväll budgetträff (S) inför 2010. Kommunens skatteintäkter väntas minska med 338 miljoner från 2008 till 2011. Redan årets budget i "min" programnämnd måste minska med 1 % dvs 20 milj kr, men med tanke på att halva året hinner gå innan vi kan vända en stora kommunskutan så behöver vi minska kostnaderna med 2 %. I juni vill KS veta vad just vi i Nämnden för funktionshindrade kan minska kostnaderna med. Vi har redan diskuterat detta i nämndens presidium och är överens mellan blocken: ökad effektivitet i förvaltningen men inte försämrade villkor för personerna med insatser.
Själv blandade jag nog ihop tankarna på budget 2010 med tankarna inför valrörelsen, som ju startade med förtroendevaldas dag den 28 februari. Jag anser att generella åtgärder i samhället tillsammans med individuella insatser ger på sikt minskade kostnader men framför allt bättre livskvalitet. Jag tycker mycket om ansatsen i den nya statliga utredningen som kan sammanfattas i sin titel, Möjlighet att leva som andra. De generella insatserna består av fysisk tillgänglighet till lokaler, gator och torg, stimulans och stöd till utbildning, insatser från arbetsförmedlingen rehab och jobb ev med lönebidrag, försäkringskassans prövning och omprövning av aktivitetsersättning, boendestöd från oss i Nämnden för funktionshindrade, uppmuntran att använda och tillgång till fritidsanläggningar mm mm.
Genom att utveckla ett synsätt, som motsvarar de nationella handikappolitiska målen, visar vi att vi verkligen anser det viktigt att ha möjlighet att leva som andra. Eller som en av deltagarna ikväll sade: Du bryr dig inte om politiken, men politiken bryr sig om dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar