tisdag 17 mars 2009

Vårens studiecirkel

Ålgarn på tork
I kväll startade Wadköpings s-förenings nya studiecirkel: EU och fiskeripolitiken. I höstas körde vi studiecirkel om EU:s jordbrukspolitik: Från jord till bord. Nu har vi ett material som har underrubriken Från nät till tallrik. Rimmar inte lika bra men ganska fyndigt ändå.
Det visade sig vara svårt att få ämnet gripbart, siffrorna förskräcker. I Sverige finns 3.500 fiskare. De använder sammanlagt 1.600 båtar och tar årligen upp 210.000 ton fisk, dvs 131,25 ton fisk per båt. Kina och USA tar upp precis hur många ton fisk som helst.
För att få grepp om hela frågan bestämde vi oss för att begränsa oss till Östersjön och länderna runt Östersjön. Vi delade också ut uppgifter till nästa gång: Peter ska ta reda på lite om Östersjösamarbetet och om hur den planerade gasledningen kommer att påverka fisket. Jag ska intervjua en ålfiskar, Klas ska intervjua en laxodlare och Kjell ska kolla fiskpriserna i detaljhandeln. Vad kostar ålen, vad kostar torsken, vad kostar gösen - alltsammans god och närande mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar