fredag 13 mars 2009

Wallenberg göder sina chefer

Detta är en rubrik i dagens NA. Artikeln berättar om att ABB:s vd fick 147 miljoner för fyra månaders arbete. Igår såg vi i Rapport ett inslag om SEB:s högsta chefer som fått lönepåslag med 26-29% för att de har avstått bonusar. Jag minns ett tidigare inslag där bankdirektören Falkengren framträdde och berättade att hon minsann avstått från bonus - hon nämnde inte att hennes fasta lön därmed ökat med 2 milj kr per år.
Man tar sig för pannan. Vad ska man med så mycket pengar till? En av dödssynderna är girigheten - är det den som sticker fram sitt ansikte när människor tar emot - eller kanske t o m agerar för - löner som är långt bortom vad en person/familj kan behöva.
Betalar man skatt enligt regelboken så får ju statskassan i och för sig ett gott tillskott. Vad blir skatten på månadsinkomsten 147:4=36,75 milj kr?
En annan rubrik denna dag, nu i DN: Så låg blir den nya pensionen. Är man två personer med hyfsad pension så fungerar det ändå men en ensamstående, som själv får stå för fasta kostnader som hyra, el etc kan få det väldigt knepigt. Tur i alla fall att äldre med de allra lägsta pensionerna inte får en sänkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar